Monday 2 November 2009

Γιατί μια εκκλησία διοργανώνει συναυλίες;


Η τέχνη μέσα στην εκκλησία δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε πρόσχημα. Τότε λοιπόν γιατί μια εκκλησία να ασχολείται με την τέχνη; Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε αρκετούς λόγους. Θα σταθούμε σε έναν. Πιστεύουμε πως η ομορφιά της τέχνης είναι μια μαρτυρία για την ύπαρξη του Θεού. Διάβαζα μια κριτική ενός μουσικοκριτικού πριν καιρό ο οποίος έγραφε τα εξής: "το έργο αυτό σου άφηνε μια αίσθηση ενός αδιευκρίνιστου αλλά ταυτόχρονα και αναπόδραστου νοήματος".


Αν και δεν μπορείς να εξηγήσεις το πώς και το γιατί η καλή τέχνη, η ομορφιά σου δίνει την πεποίθηση ότι η ζωή δεν είναι μια ιστορία που την αφηγείται ένας ανόητος, γεμάτη θόρυβο και φασαρία, που δεν σημαίνει τίποτε» όπως λέει ο Μάκβεθ στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ (πράξη 5, σκηνή 5).

Γράφει ο Λέονταρντ Μπερστάιν για την μουσική του Μπετόβεν,
«Ο Μπετόβεν… κατέθεσε κομμάτια που χαρακτηρίζονται από μία ορθότητα που σου κόβει την ανάσα. Ορθότητα, αυτή είναι η λέξη! Όταν έχεις την αίσθηση πως η νότα που ακολουθεί την προηγούμενη είναι η μόνη πιθανή που θα μπορούσε να μπει εκείνη τη στιγμή, σε εκείνο το πλαίσιο τότε το πιο πιθανό είναι να ακούς Μπετόβεν. Μελωδίες, ρυθμοί – άστα αυτά στους Τσαϊκόφσκυ και στους Ραβέλ. Το αγόρι μας είναι όλα τα λεφτά, έχει το πράγμα που έρχεται από τον Ουρανό, τη δύναμη που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις στο τέλος ότι «Κάτι σωστό υπάρχει στον κόσμο. Υπάρχει κάτι που ισχύει, κάτι που ακολουθεί τους νόμους του με συνέπεια, κάτι που μπορείς να εμπιστευτείς πως δεν θα σε απογοητεύσει»
Και είναι αυτό το κάτι που ο Γκαίτε το ονομάζει ως «ευλογημένη νοσταλγία».
Νιώθουμε πως κάτι υπάρχει αλλά το χάσαμε.

Για αυτό μας αρέσει η τέχνη. Επειδή ανάβει τη δίψα μας. Κεντρίζει την νοσταλγία μας. Μας βγάζει από την ρουτίνα του εφήμερου ώστ να θυμηθούμε πώς θα πρέπει να υπάρχει κάτι παραπέρα, κάτι βαθύτερα.
Η τέχνη θέτει την ερώτηση δεν την απαντά.
Η ομορφιά ανάβει τη δίψα δεν την σβήνει.
Πιστεύουμε ότι αυτός που μπορεί να σβήσει είναι Αυτός για τον οποίο μιλά, Αυτός τον οποίο αντανακλά κάθε τι το όμορφο.
Αυτός που έπλασε κάθε ηλιοβασίλεμα. Αυτός που συνέθεσε κάθε ήχο.


1 comment: